Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 38,1314 | 38,2001 | |
EURO | 43,8343 | 43,9133 | |
2023/7 NOLU GENELGE İLE SAĞLIK BAKANLIĞI YENİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUN ÇIKMASINI SAĞLIYOR
Devlete yük olmamak ve hastaneye gidemeyen vatandaşların sağlık konusunda hayatını kolaylaştıran sağlık kabinleri haklarının elinden alınmasına Sağlık Kabinleri ve Eğitim Derneği Başkanı Kamil Sönmez 2023/7 Genelgeye Dernek Başkanı eşliğinde Basın Açıklaması , Protesto ve Hukuki olarak Seslerini Bakanlığa duyurmaya çalıştılar. Sağlık kabinleri ve Eğitim Derneği resmi web sitesinde paylaşılan basın açıklaması evde ücretli sağlık hizmeti alan vatandaşlar tarafından Sağlık Bakanlığına tepkilere ve üzüntüye neden oldu.
Sağlık Bakanlığı 13.09 2023 tarihinde yayınladığı 2023/7 nolu genelge ile hangi konuyu çözmüş olacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bu genelgeye yaklaşık 10 gün sonra önce genel başkan Kamil Ölmez Olarak kendim daha sonrada Sağlık Kabinleri ve eğitim derneği olarak dava açtık ,İlerleyen süreçte Konya’dan ve Gaziantepten dernek adına davalar açılmıştır.
2023/5619 Dernek(Sağlık Kabinleri ve Eğitim Derneği) 2023/5512 Başkan Kamil SÖNMEZ, 2023/5977 ÜYE YAKUP ECER, 2023/5976 ÜYE GÜRKAN KIRAÇ
Dava dilekçesinde de belirttiğimiz gibi bu genelge gerçeklerden uzak ve bir komisyon çalışması yapılmadan yada temel dayanağı olmadan kendilerine yapılan kamuoyu baskısını ötelemek için hiçbir dayanağı ve bilimsel bir gerçekliği olmayan bir genelge yayınlandı.
Bu genelge ile yok edilen sağlık kabin işletmeciliği değil Sağlık Mesleklerinin yok edilip işlevsiz kılınmasından başka bir anlam ifade etmediğini okuyan herkes anlar ama bir bakanlık anlamadı.
Bu genelge ile 1219 sayılı kanun,6283 sayılı kanun ile meslek olarak tanımlanan meslekler ve meslek mensupları yok sayılmaktadır. Aynı genelge hekimler için yayınlansa hekim lobileri ortalığı yıkardı.
Bu genelge ile Hemşire/ebe/sağlık memurları sadece hasta vital bulguları ve prezervatif sonda çıkartır hale getiriliyor. Sağlıkta beyaz melek olarak adlandırılan bu üç meslek grubuna enjeksiyon bile yapmak doktorun insiyatifine bırakılıyor genelgede reçetede “Sağlık Kabininde Enjeksiyon” yapılır ibaresi ile bu meslek grupları yok sayılmaktadır. Danıştaya açtığımız dava dileççesinde de belirttiğimiz üzere bunun hukuki olmadığı eğer böyle bir ibare var ise bilimsel komisyon kararı olması gerektiği kamu ve özel hastanelerinde tüm enjeksiyon yapma işlemlerinin hekimler tarafından yapılması gerektiği bununda sağlık sistemini kitleyeceği ve sağlık hizmetinin sunulmasını imkansız kılacağını belirttik
Yine bu genelgede sağlık kabininde bulundurulacak ilaç ve ilaç listelerinin hangi komisyon tarafından hazırlandığı acil durumlarda hastalara nasıl mücadele edileceği ile ilgili bir algoritma oluşturulduğu açıkça ortaya konulmadığını dava dilekçesinde beyan etmiş bulunuyoruz.
Halen faaliyette bulunan Sağlık Kabinleri 1997-3 nolu genelge ile ruhsatlanmış sağlık kabinleri olması nedeni ile yayınlanan 2023/7 nolu genelgenin KAZANILMIŞ (Müstesep Hak) kavramında faaliyette bulunan sağlık kabinlerine uygulanmasının mümkün olmadığı bu genelge2023/7 nolu genelge yeni açılacak sağlık sakinlerine uygulanması gerektiği dava dilekçesinde belirtilmiş bu konuda Ayaktan teşhis ve tedavi dairesi başkanı ile görüşmeler yapılmış ve bu konun yanında uyumlaştırılması için diğer özel sağlık tesisleri için tanınan en alt süre olan 2 yılın verilmesi talep edilmiş bu konuda olumlu görüş bildirilirken Sağlık Yönetim Hizmetleri Genel Müdürünce bu durum uygun olduğu konunun sağlık bakanına sunulacağı ifade edilmiş aradan 4 ay geçmesine rağmen konu askıda kalmıştır.
Sağlık Bakanlığı yayınladığı 2023/7 nolu genelgede3359 sayılı kanun 11 maddesi gereği denetimler yapılamadığı için bu genelgeye ihtiyaç duyduğunu yer almaktadır. Dava dilekçesinde de belirttiğimiz gibi Halk sağlığı ve Kamu sağlığının sunulması ve kontrollerinden sağlık bakanlığı merkez ve taşra teşkilatları sorumludur. Bu ifade ile sağlık bakanlığı sağlığı denetleyemediğini ve sunumunu gerçekleştiremediğini ifade etmiş olur şöyleki; Sağlık Bakanlığı vetilerine göre 975 olan sağlık kabinlerinin ruhsat ve çalışma belgeleri sağlık bakanlığı taşra teşkilatlarınca verilir ve yılda en az iki defa denetlenir hükmü 1997-3 nolu genelgede mevcuttur. Eğer bu ifade üzerinden gidersek İl Sağlık Müdürlükleri ve İlçe Sağlık Müdürlükleri görevini yapmamış ve yerinde denetimler yapmadan ruhsat verilmiş ve denetlenmediği anlamı çıkar bu işin en acı tablosudur ki ülkemizde sağlık sunumu yetkisiz kişiler tarafından yapılıyor ve halk sağlığı ile oynanıyor demektir.
Dava dilekçesinde de belirttiğimiz gibi aslında adına sağlık kabini diyerek sosyal medyadan sağlık hizmeti sunan yeri ve çalışma belgesi olmayan ÇANTACI OLARAK ifade edilen ve halk sağlığı ile oynayan vergi vermeyen kayıtları hiçbir yerde olmayan sağlık personeli olmayan kişileri denetlemekten çekinen bir sağlık bakanlığı ve taşara teşkilatları var.
Denetleme yapamayan Sağlık Bakanlığı yayınladığı bu genelge(2023/7) ile işin kolayına kaçarak 1997-3 nolu ile genelge ile Ruhsat ve Çalışma Belgesi verdiği yerleri kapatarak yada yetkilerini neredeyse sıfırlayarak biz kapatmayalım siz kapatın demektedir
UYARIYORUZ! Bu genelge ile Sağlık Bakanlığı yeni bir krizi yol açacaktır. Dernek olarak biz bu konuların takipçisi olacak ve bu konuda ihmali olanları 5237 sayılı kanunun ve 3359 sayılı kanun gereği suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini isteriz
ÇANTACI OLARAK belirtilen kişiler denetlenmediği için yapılan tüm olumsuzluklar Sağlık Kabinlerine yaftalanmaktadır. Bunun açıklaması ise “İnsan sağlığının hiçe sayılmasına ve Neoliberal sistemde yeni alanlar ve bilinçsiz ve sağlık meslek sahibi olmayan kişilerce sağlık hizmeti verilesine olanak sağlamak ve toplum ve insan sağlığı hiçe sayılmaktadır.
Biz Sağlık Kabinleri ve Eğitim Derneği yönetimi olarak Sağlık Bakanlığına ve görüştüğümüz il sağlık müdürlüklerine biz tespitleri yapalım siz işlem başlatın biz dernek olarak destek olalım dedik bu konuda cevap alamadık
Bir sağlık mesleği düşünün ki kayıt yaptıracağı bir meslek odası yok sağlık kabinleri berberler,gözlükçüler,kuaförler ve esnaf sanatkarlar odasına kayıt olmak zorunda bırakılmaktadır. Bu üç meslek gurubuna NACE kodu verilirken ne yazık ki yine T.C.Anayasamızın 135-2 maddesi yok sayılmakta ve Sağlık Bakanlığınca bu konuda bir sağlık personeli meslek oda kanunu çıkartılmamaktadır. Bunun nedeni Hükümet yanlısı sendikanın üye kayıp etme güdülemesidir.
Bu genelgenin hangi maddesini ele alırsanız alın hep bir dayanağı olmayan cümlelerden oluştuğu görülecektir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu genelge hiç bir bilimselliği ve komisyon görüşü alınmadan çıkartılmış bir genelgedir. Ben yaptım oldu mantığında ve dayatma bir genelgedir.
Danıştay 10.Dairesinin mahkeme sonucu çıkmadan Sağlık Bakanlığı yangından mal kaçırır gibi sağlık kabinlerini uyumlaştırmak yerine kapatmak istemektedir.
Sağlık Bakanlığının Müstesep hak kavramı doğrultusunda mevcut ruhsatlı sağlık kabinlerinden bina iskan ve deprem analiz raporlarını 2 yıllık uyumlaştırma süreci tanınması gereklidir.
Sağlık Kabinleri bilindiği üzere, Sağlık Bakanligi ve Taşra teşkilatları tarafından ruhsatlandirilmis sağlık kuruluşları olması nedeni ile diğer özel sağlık kuruluslarina tanınan Uyumlastirma süreleri (imar Durumu vb); süreler esitlik ilkesi gereği tanınmalı ve 2023/7 nolu genelgenin yeni ruhsat ve çalışma belgesi alcak saglik kabinleri için uygulamaya sokulmalıdır. Sağlık Kabinlerine de eşitlik ilkesi noltasında en az 2 iki yıl süre tanınması gereklidir.
Yine 1 Mart 2024 tarihinde 663 Sayılı KHK ye yapılan ek ilave ile 32476 sayılı Resmi gazete yapılan değişiklik ile ebelik mesleği ile ilgili düzenlemeler yapılırken bununla ilgili düzenleme bakanlıkça yapılacağı ve yönetmelik cikartilmasi hüküm altına alınmıştır.
Ebelik mesleğine yapılan ilave meslek görev ve yetki sorumlukları değişiklikleri dikkate alınırsa bir yönetmelik hazırlanması gereklidir. Bu nedenle bu genelgenin iptal edilerek yerine Derneğimizin de çalışmalarında bulunacağı SAĞLIK KABİNLERİ YÖNETMELİĞİ YAYINLANMALIDIR.
Kamu oyuna Duyurulur.
Kamil ÖLMEZ
Sağlık Kabinleri ve Eğtim Derneği
Genel Başkanı